6 minuten wachten op geluk

Twee jaar is Marjan Knippenberg iedere woensdag liftend naar haar werk gegaan. En ook weer liftend naar huis. Door een eerdere spontane liftactie met haar man, besefte zij dat liften een unieke manier is om iemand te ontmoeten die je in je dagelijks leven niet zo snel zou tegenkomen. En dat zo’n ontmoeting ontzettend waardevol en verrijkend is.

Wat maakt het liften zo bijzonder?

De omstandigheden waarin de ontmoeting plaatsvindt tijdens het liften zijn uniek. Het heeft een aantal elementen die maakt dat zowel de liftgever als de lifter zich openstellen voor elkaar en makkelijk persoonlijke dingen delen.

Anonimiteit

Eén van die elementen is de anonimiteit. Je kent elkaar niet, je ontmoet elkaar als vreemden en je gaat ook weer uit elkaar als vreemden. Natuurlijk kun je die anonimiteit doorbreken, elkaar namen of zelfs gegevens uitwisselen. Maar Marjan heeft daar expliciet niet voor gekozen. Omdat het verbreken van de anonimiteit ook direct het gesprek verandert; mensen zijn openhartiger als de ontmoeting anoniem is. Zoals één van haar liftgevers ooit letterlijk zei: “Ach, jij mag het wel weten, ik zie jou toch nooit meer.”

Afhankelijk

Natuurlijk ben je als lifter tijdens de rit op een bepaalde manier afhankelijk van je liftgever. Hij brengt je ergens naartoe, jij mag meerijden. Hij bepaalt de route en waar hij je afzet. Je bent ook afhankelijk van zijn goodwill. Maar de liftgever is ook afhankelijk van jouw goodwill, dus daarin ben je gelijk aan elkaar. Je bent van elkaar afhankelijk om er verder nog een leuk ritje van te maken.

Onafhankelijk 

Je zit niet in een afhankelijke relatie zoals een leidinggevende met een medewerker of een arts met een patiënt. Na de rit hoef je niks meer met of van elkaar. Je hoeft niks mooier te maken dan het is, geen rekening te houden met de nadelige gevolgen als je iets persoonlijks deelt. Je hoeft niet bang te zijn zwak over te komen, dat de informatie die je geeft invloed heeft op je behandeling, loopbaan, reputatie, imago of bedrag dat je moet betalen. Het is compleet vrij van consequenties en dat maakt dat het zo makkelijk is open te zijn.

Welkom

Veel mensen vinden het maken van een praatje met een vreemde best aangenaam, maar laten zich ervan weerhouden omdat men denkt dat de ander daar niet op zit te wachten. Tijdens het liften weet je vrijwel zeker dat de liftgever daar juist wél op zit te wachten. Als lifter ben je even te gast in iemands persoonlijke ruimte. De liftgever laat jou daarin toe, je weet zeker dat je welkom bent.

Microkosmos

In de auto bevind je je samen in een soort microkosmos. Niemand luistert mee, zoals wel het geval is op het perron, bij de bushalte of in de trein of bus. Verreweg het merendeel van Marjans lifts waren met één chauffeur. En dat waren ook de lifts waarin de meest persoonlijke dingen werden uitgewisseld.

 

Marjan heeft nooit een lift hoeven afslaan of alsnog de bus gepakt. Ze heeft dus laten zien dat zij naar haar werk kan liften en ook weer naar huis. Met een gemiddelde wachttijd van zes minuten. En ze werd er ook nog eens heel gelukkig van. In het boek ‘Zes minuten wachten op geluk‘ vertelt ze over 100 bijzondere ontmoetingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *