7 alarmbellen die zeggen dat je niks met je studie moet doen

7 alarmbellen die zeggen dat je niks met je studie moet doen

Yes, bijna klaar met je studie communicatie/ bedrijfseconomie/ taalkunde/ pedagogiek of wat dan ook. En nu? Werk in je branche zoeken? Of juist niet? Zeven alarmbellen die zeggen dat je niks met je studie moet doen.

 

  1. Je vindt er niks aan

Jaren heb je gezwoegd voor het papiertje, maar als je heel eerlijk bent, vond je er al die tijd niet zoveel aan. Waarom dan toch doorgezet? Misschien omdat je druk voelde van anderen of een bepaalde prestatiedrang – en niet wilde toegeven dat je een foute keuze gemaakt had. Of omdat switchen tijd en geld kost (en wat moest je dan hè?).

 

  1. Je hebt dezelfde studie gekozen als je vader en je opa

Dit hoeft natuurlijk helemaal niet verkeerd te zijn. Als je altijd al gepassioneerd meekeek over de schouders van je vader en opa dan is dit kennelijk (ook) jouw pad. Maar misschien heb je destijds gewoon uit gemak gekozen voor wat je om je heen zag. En niet bedacht welke studie bij jóú zou passen.

 

  1. Je bent er heel slecht in

Knap dat je het gepresteerd hebt de studie te voltooien. Het ging je echter niet gemakkelijk af. De toetsen niet, de papers niet, de stages niet. Misschien blijk je achteraf toch niet zoveel feeling met het vak te hebben, of ontbreekt het je aan een bepaalde (en wel voor het vak benodigde) bekwaamheid.

 

  1. Je droomt van heel andere dingen

Hartstikke leuk natuurlijk, zo’n afgeronde studie. Maar je wil nu (nog) helemaal niet aan het werk. Je wil namelijk eerst een wereldreis maken. Of huismoeder/ of -vader worden. Of heb je tijdens je studie je oog laten vallen op een heel ander vak? Ga ervoor! Volg je hart.

 

  1. Je wist destijds al niet waarom je dit koos

Het is ook niet makkelijk, een studiekeuze maken. Het lijkt toch alsof je nog voor je twintigste een keuze voor het leven maakt. Kwam je er destijds niet uit, en heb je hetzelfde als een goede vriend/in gekozen. Deed de hippe naam het ‘m? Koos je het beste uit een aantal kwaden? Of naderde de deadline en schreef je je gauw voor een opleiding in? (Of weet je het al niet meer?)

 

  1. Er zijn geen banen

Deze ligt lekker voor de hand. Je wíl wel aan het werk in je branche, maar er zijn gewoonweg geen banen. Heb je soms Oriëntaalse talen gestudeerd? Of Theologie? Antropologie? Of Maatschappelijke vorming? Helaas, je kunt beter op zoek gaan naar een baan buiten je vakgebied – wil je een kans van slagen hebben.

 

  1. Geen geld mee te verdienen

Die vakgebieden zijn er natuurlijk ook nog; waar je wellicht wel werk vindt, maar waar de banen niet genoeg opleveren om van rond te komen (omdat je niet fulltime aan de slag kunt, of omdat je als freelancer lage uurlonen voor je kiezen krijgt). Ook in dat geval de tip; ga op zoek naar een baan buiten je vakgebied (of in ieder geval voor ernaast).

Oké, prima, maar wat dan? Wil je tips voor wat je wél moet doen na je afstuderen? Je leest het in het boek “Waar heb ik nou eigenlijk voor gestudeerd?”. Een boek vol tips en inspiratie voor mensen die zich afvragen wat ze na hun studie kunnen of willen gaan doen. Overigens ook zeer geschikt voor mensen die wél graag in hun vakgebied verder willen. In mei en juni te koop voor de actieprijs van 10-!

Nina Janssens is auteur van Waar heb ik nu eigenlijk voor gestudeerd?, een uitgave van BigBusinessPublishers

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *