Het overschrijden van je grenzen kan vaak resulteren in overspannenheid en een burn-out. Je lijf geeft signalen af zoals vaak verkouden zijn, prikkelbaarheid, slecht slapen, concentratieproblemen en fysieke pijn. Vaak negeren we deze alarmbellen en gaan we nog harder werken in plaats van rust en ontspanning zoeken.
De kans is er dat als je vroeger hebt geleerd om ruzie te vermijden door ja te zeggen en nee zeggen onbeleefd is, een onbewust patroon is ontstaan waardoor je al ja hebt gezegd voordat je er goed over nagedacht hebt. Vind je nee zeggen lastig omdat je niet wilt afhaken, egoïstisch of oncollegiaal gevonden wilt worden? Ben je bang om onaardig gevonden te worden of dat anderen je in de steek laten? Denk jij een slechte beoordeling te krijgen of ontslagen te worden als je nee zegt?
Dit is heel begrijpelijk, maar het tegenovergestelde is waar. Door duidelijk jouw grenzen aan te geven en je agenda goed te beheren en af en toe ook nee te zeggen, dwingt dat respect af bij je omgeving en voorkom je stress en spanning. Kan je achteraf iets niet waarmaken waarop je ja hebt gezegd, zijn natuurlijk beiden partijen teleurgesteld. Maar je hebt gelukkig gewoon de recht om als nog nee te zeggen: jouw tijd is namelijk net zo kostbaar als dat van een ander. Je zult merken dat je meer ruimte en tijd krijgt voor jezelf.
Je kunt deze voorbeeld zinnen gebruiken als je moeite mee hebt:
• Ik kom daar nog even terug
• Op dit moment neem ik geen nieuwe taken of verantwoordelijkheden aan
• Ik heb het druk met een aantal projecten en heb daar echt geen tijd voor
• Als ik het doe, wil ik het graag goed doen en op dit moment kan ik dat niet
Jolanda Meijer is auteur van Een opgeruimd hoofd in 7 stappen. Een uitgave van BigBusinessPublishers.
Deze blog ‘Een opgeruimd hoofd in 7 stappen’ is eerder verschenen op deze pagina.