Instant sabbatical – Stilstaan, aankijken en doorpakken!

Stilstaan bij de vraag wat je écht wil, dat moet je niet uitstellen, zegt coach Elise Verberg. Je hoeft er niet voor op reis, het kan ook in bad of op de bank.

Druk druk druk, we zijn allemaal lekker aan het werk en gaan veelal in een prettige flow door het leven. Soms overvalt er ons echter een vraag waar we niet gelijk mee kunnen dealen: Is dit het nou? Ga ik nog jaren met deze personen onderhandelen? Vind ik mijn werk of deze werkomgeving wel leuk genoeg? We kennen allemaal de momenten dat we het voor heel even niet of niet goed genoeg weten.

Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? En hoe kom ik daar? Ik ben voorstander om dit soort vragen niet te lang te laten sluimeren. Voor je het weet zit je bijna in een existentiële crisis en daar heeft toch niemand zin in en tijd voor… Liever maak ik tijd om nu, als de vraag zich voordoet, ermee aan de slag te gaan. Want laten we wel wezen, als er in jouw business een urgent probleem de kop opsteekt dan stop jij jouw hoofd toch ook niet in het zand?

Voorbeeld: Ik was in gesprek met Lisan. Zolang zij zich kon herinneren wilde ze al directeur bij een internationale bank worden. Achterliggende persoonlijke motieven voor haar waren, dat zij er dan toe zou doen en een rol van betekenis zou hebben. Ze kon zich op die manier laten zien en ook nog eens een goed salaris hebben. Maar Lisan zag ook wat het de directeuren in haar organisatie kostte om hun rol te vervullen. Wilde zij dat ook? Toen Lisan op enig moment doorkreeg wat zij werkelijk wilde, kon zij haar ideaal van bankdirecteur over boord zetten. Niet op stel en sprong, maar geleidelijk. Zij was zo vertrouwd met haar ‘droom’ dat zij tijd nodig had om daar afscheid van te nemen. Nu doet Lisan wat haar werkelijk blij en gelukkig maakt (werken met en voor mensen in een afhankelijke positie) en is zij succesvol als directeur van een zorginstelling.

De momenten om aan de slag te zijn met de wezenlijke vraagstukken van leven en werk noem ik ‘instant sabbaticals’. Dit zijn momenten om stil te staan bij wat er speelt, goed adem te halen, jezelf te bevragen en in de spiegel te kijken om vervolgens door te pakken. Een praktische aanpak helpt je door dit proces heen.

In Instant sabbatical beschrijf ik aan de hand van vele voorbeelden en nog meer oefeningen wat jij zelf kan doen. Na een theoretische basis (die je trouwens ook in 1,5 minuut in een filmpje kunt checken) ga je aan de slag. Je hoeft niet van voor naar achter te werken maar kiest die onderdelen eruit die voor jou op dat moment van toegevoegde waarde zijn. Op jouw moment, vanavond op de bank of zondagochtend in bad, bepaal jij waar jij je op concentreert. De meeste vragen zijn niet altijd even groots en meeslepend, maar worden overweldigend als we ze te veel ruimte geven. Houd het klein en kom in beweging!
Elise Verberg

Elise Verberg is auteur van Instant sabbatical, een boek waarmee je jezelf coacht en begeleidt bij de wezenlijke vragen. Een uitgave van BigBusinessPublishers. Elise begeleidt als senior coach professionals bij het werken aan hun eigen ontwikkeling, individueel maar ook in teams.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *