Als leidinggevende ben je dagelijks vooral bezig met de ontwikkeling van je teamleden en niet zozeer met je eigen (loopbaan)ontwikkeling. Je hebt een hoop brandjes te blussen, je moet je bezighouden met inhoudelijke vraagstukken en gaat vaak van vergadering naar vergadering. Je komt tijd te kort en bent vaak al lang blij dat je de boel op de rit hebt in je team. Maar hoe zit het met je eigen groei? Ben jij nu die leidinggevende die je graag had willen worden? Om je als leidinggevende te blijven ontwikkelen zal je af en toe stil moeten staan bij ‘hoe gaat het nu eigenlijk met mij’? Zit ik nog op het juiste pad? Ik geef je vier loopbaantips.
Als je er niet bij stilstaat, dan kom je er op een dag achter dat je al jaren werk doet waar je weinig voldoening uithaalt. Je blijkt je uitgeblust te voelen en je moet eerst een hele tijd bijkomen… Om dat te voorkomen is het belangrijk om proactief met je eigen ontwikkeling bezig te zijn. Ook als je het ‘allemaal’ nog heel goed lijkt te gaan. Met deze 4 tips kun je meteen aan de slag om in je huidige baan het beste uit jezelf te halen.
1. Leer iedere dag iets bij
Jezelf blijven ontwikkelen zit ‘m niet alleen in die 2-jarige opleiding die je wil gaan doen of in het maken van promotie. Het gaat zeker ook over jezelf iedere dag opnieuw uitdagen met ogenschijnlijk kleine dingen. Lopen jouw vergaderingen altijd uit en kom je, mede als gevolg daarvan bij je afspraken vaak als laatste binnen rennen? Probeer eens één dag overal op tijd te komen. Mis je overzicht van al je to do’s en word je er soms gek van? Investeer 20 minuten in het uitproberen van een geweldige ToDo app als Trello.
2.Ken je eigen leiderschapstalent
Veel leidinggevenden hebben het gevoel dat ze het schaap met de vijf poten moeten zijn. Je moet visie hebben, je moet empathisch zijn, je moet enthousiasmerend zijn, je moet resultaatgericht zijn en natuurlijk altijd met een goed humeur. Maar ja, dat kan niemand. Zorg daarom dat je heel goed weet wat jouw unieke leiderschapstalent is. Ben jij die aanmoediger voor jouw team? Ben jij de ‘kapitein’ die goed is in delegeren? Of ben jij juist die ondersteuner en zit jouw leidinggevende talent meer in het faciliteren voor jouw team? Zorg dat je je ontwikkelt in waar je heel goed in bent. Word daar beter en beter in. En voor waar je niet goed in bent: zoek de hulp van een collega die er wél talent voor heeft.
3.Maak van feedback geven je hobby
Feedback geven is bijzonder lastig omdat veel van onze valkuilen in de weg zitten. De één wil altijd aardig gevonden worden en draait daarom vaak om de hete brij heen. De ander slaat soms juist door in directheid en geeft dan wel feedback, maar de relatie raakt flink verstoord. Probeer zoveel mogelijk feedback te geven ook als er ‘nog niet zoveel’ aan de hand is. Feedback geven op kleine dingen, maakt dat het ook beter gaat bij de grotere issues. Goed feedback kunnen geven is een essentieel onderdeel van jouw ontwikkeling als leidinggevende.
4. Relax
Als je succes wil hebben en een inspirerende leidinggevende wil zijn, dan zul je ‘moeten’ ontspannen. Tja…. Blijf niet doorwerken als je eigenlijk niet meer kan. Ga tegen je gewoonte in wél op tijd naar bed, zorg voor een beetje beweging en doe dingen waar je écht heel blij van wordt. Dat is niet alleen heel fijn voor jezelf, maar ook voor je teamleden! Die willen geen gestreste en gejaagde leider, die willen iemand die het goede voorbeeld geeft. Iedereen weet het ‘eigenlijk’ wel, maar het doen blijkt in de praktijk een stuk lastiger. Maak van ‘relaxen’ een vast onderdeel van jouw takenpakket.
Godelieve Meeuwissen is auteur van Zin houden in je werk, een uitgave van BigBusinessPublishers.
Dit blog is eerder verschenen op www.loopbaanhulp.nl