Ontsnap uit de gouden kooi

‘EEN GOUDEN KOOI IS HET GEVOLG VAN GOEDE bedoelingen en genereuze werkgevers. Vooral grote werkgevers kunnen vaak goed voor hun mensen zorgen, met relatief hoge salarissen en langdurige afvloeiingsregelingen. De keerzijde van die goede zorg is dat werknemers vaak traag in beweging komen als het voortbestaan van hun functie ter discussie staat. Dat verschijnsel noem je een gouden kooi.’

Van werk-naar-werk-adviseur Clara Nieuwenhuis (46) begeleidt werknemers die boventallig zijn verklaard op weg naar ander werk. Haar opdrachtgevers zijn productiebedrijven, financiële instellingen en overheden. Ze spreekt dagelijks mensen die zitten opgesloten in een gouden kooi.

Volgens Clara Nieuwenhuis is werk vinden na een lang dienstverband bij één grote werkgever goed te doen. Maar er zijn wel een paar spelregels.

1) Toon interesse in het bedrijf. Bel ze op. Vraag: ‘Als ik bij jullie kom werken, waar ben ik dan de eerste zes maanden mee bezig?’

2) Gebruik voor jouw doelgroep de juiste (zoek) termen. Gebruik in je sollicitatie de functie-titel die ze zoeken. Hanteer dus niet die corporate termen die je gewend was. Staat er in de vacature ‘financieel medewerker backoffice’, dan bén jij dus financieel medewerker backoffice. Vertaal de termen in je LinkedIn-profiel ook naar de woorden

waarop werkgevers jou zoeken.

3) Geef nooit een loonstrookje! Laat ze een aanbod doen.

4) Stel je CV op volgens de spelregels anno 2017.

5) Weet wat je waard bent en ga gericht zoeken.

6) Voer netwerkgesprekken.

7) Zorg dat je drie rollende volzinnen over jezelf kan vertellen.

8) Wanneer je zover komt dat je voor een gesprek wordt uitgenodigd dan mag je ervan uitgaan dat je inhoudelijk op papier voor een groot deel voldoet aan de functie. Dan gaat het vooral om: Vind ik jou leuk, vind jij mij leuk, wil ik drie jaar naast jou zitten en ga je de functie ongeveer invullen zoals bedoeld zonder al te veel gezeur. Mocht het feest niet doorgaan, vraag altijd om feedback en doe daar je voordeel mee.

Allerlaatste tip, voor iedereen die tegen solliciteren opziet: Laat je in dit proces begeleiden door een professional. Dat scheelt heel veel onrust en onnodige “sollicitatieleermomenten”.

In het boek ‘Het grote 50+ werkboek‘, een uitgave van BigBusinessPublishers, staan nog meer tips hoe je als 50+ weer aan het werk kan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *