Waarom jij Toon? Waarom toon jij?

Op 14 augustus kwam Toon om bij een arbeidsongeval bij het bedrijf Xycarb in Helmond. Een totaal onverwachte gebeurtenis die voor een grote impact zorgde voor de familie maar ook voor zijn collega’s en zijn sportvrienden. Vooral de afhandeling van de deze hele gebeurtenis ging zeer moeizaam.

 

Waarom jij Toon?

De echtgenoot van Toon, Karien, schreef haar verhaal met pen in een schrift. Patrick, de zwager van Toon, op de computer. Pas in de zomer van 2017 hebben zij elkaars verhaal gelezen en hun verhalen naast elkaar gelegd. Zo ontstond het boek. Een echtgenoot en een zwager, zus en broer, een vrouw en een man schreven over wat ze samen meemaakten.

Toen ze elkaars stuk lazen, viel op dat ze over veel dezelfde onderwerpen schreven en tegelijk ook dezelfde onderwerpen zwegen. Soms bewust, soms domweg vergeten. Soms heeft de één heel veel woorden nodig en de ander weinig. Ze hebben natuurlijk samen gehuild. Vaak en veel tranen van verdriet, maar toch ook vaak van het lachen.

Als nabestaanden worden ze meegezogen in een proces. Of ze dat nu willen of niet, het gaat over Toon. Dus je bent erbij. Erbij zijn als nabestaande betekent dat je geen procespartij bent. Het is een zaak tussen het Openbaar Ministerie en de verdachte. De nabestaanden staan daar in principe buiten.

Samen hebben ze veel meegemaakt. Naast het rouwen en het juridische proces ook toestanden met verzekeringen, pensioenfondsen, een wisselende relatie met Xycarb. Enkele maanden na het eerste vonnis vroeg Patrick aan Katrien: ‘Wat willen we nu?’

In het boek wat zij hebben geschreven vertellen Karien en Patrick hun verhaal en het proces wat zij hebben meegemaakt.

“Waarom jij Toon? Waarom toon Jij? Dezelfde woorden en hetzelfde leesteken maar dan in een andere volgorde. Onze eeuwige vraag wordt daardoor een vraag voor jou als lezer. We wensen dat dit boek mensen aanzet tot nadenken en vooral doen.”

 

Karien van der Loo en Patrick van de Sande zijn auteur van het boek Toon – De impact van een dodelijk arbeidsongeval. Een uitgave van BigBusinessPublishers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *